Sveriges mjukaste handduk brås på Frankrike

Många av oss har turen att minnas en gammelmormor. Kanske tänker du på en speciell servis, grå hårlockar eller en åldrad hand.

 

Själv tänker jag på en varm, kreativ och driven kvinna. I början av 1900-talet flyttade min gammelmormor till Grasse i södra Frankrike. Hon hette Fortunée – franska för rikedom. Där och då visste hon inte vad som komma skulle; ett eget parfymhus, ett brokigt hem och en stor familj.

 

Hon var inte rik på pengar men på mjuka värden. Jag minns blommor, dofter och kuddar. Lena textilier och pyssliga stilleben. Vin i grytorna och nejlika i parfymen. Det mänskliga och det starka – det varma men handlingskraftiga.

 

Maison Fortunée är uppkallat efter hennes namn. Smycken, blommor och kalksten – hennes favoritsaker fick bli handduksnyanser. Och vår logotype är besläktad med parfymflaskans charm.

 

Med våra mjuka handdukar slår vi franska rötter i svenska badrum.

 

För oss är ett mjukt hem ett rikt hem.

 

Adeline Sterner

VÅRT HANTVERK


Hur görs den perfekta handduken?

Vi är först i Sverige med en unik tillverkningsmetod, där luft sprutas in mellan bomullsfibrerna. Det skapar mikrohål i garnet – hemligheten bakom en osannolikt mjuk men samtidigt absorberande handduk. För att kunna hålla mycket luft är våra bomullsfibrer dessutom extra långa.

 

Lokal tillverkning med inbyggt miljötänk

Vi tillverkar våra handdukar i turkiska byn Denizli, där bomull odlats sedan medeltiden. Vår fabrik grundades på 90-talet och är en av de största i området. Den tillhör dessutom det industriområde som utsetts till ett av de mest ekovänliga i Turkiet. Verksamheten är familjeägd och stor vikt läggs vid både miljötänk och arbetsförhållanden.

 

Världens bästa handduksbomull

Våra handdukar består av 100 procent lokalt odlad turkisk Aegean-bomull, som sägs vara världens bästa handduksbomull. Garnet vävs till lena öglor utan snurr. Resultatet måste upplevas – en fluffig, mjuk men snabbtorkande handduk.